Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Viskadalen IBK Seniorlag Herrar

Här kommer ett litet sent matchreferat från vår senaste match, den 12/12.

Viskadalen IBK - Sandö IBK 5 - 8

Då vår "vanliga" coach tyvärr inte kunde närvara och jag själv (Daniel Ståhl) kände mig krasslig, så tog jag över coachningen.
Roligt nog så hade vår fotoguru och matchbladsskapare Janne Modin, gjort ett litet fel i matchbladet och lagt in en bild på mig, under titeln "poängledaren". Han hade tagit statistiken på vår hemsida från förra säsongen. Det gjorde att jag kunde retas med del herrar i vårt lag som är måna om sina poäng och som ligger bra till i poängligan i år, det kanske sporrade någon/några av dem :)

Det vi visste om Sandö, eller iaf fått höra angående dem, var att de skulle vara ett mycket bollsäkert och rörligt lag. Detta visade sig stämma alltför bra då de många gånger under matchen, mest i början av första perioden, rullade ut oss med ett bländande snabbt passningsspel.

Min tanke var således att vi skulle ligga högt upp i rygg på deras forwards och inte låta dem ha tid att få kontroll på bollen, även om det är en riskfylld taktik då våra backar riskerar att bli fintade och förbisprungna, vilket skulle leda till frilägen.
Den här taktiken skulle ändå visa sig fungera hyffsat bra. Trots att våra backar inte är vana vid att gå på så högt upp i banan och gärna hellre tar någon meters avstånd för att just inte kunna bli fintade och förbisprungna så anpassade de sig fort till det nya spelsättet och gjorde en jäkligt bra match.

Som sagt, när matchen startade och Sandö fick tag i bollen märkte vi fort av deras snabba rörliga passningsspel och hann inte alls med i svängarna. Som tur är så missade de målet på många av sina skott och när de väl träffade mål, så hade vi vår excellente målvakt Simon.B som tog nästan allt. Det tog ett tag innan våra spelare kom in i matchen, men när de gjorde det, och framförallt när våra backar lämnade lite av sitt säkerhetstänkande och anammade det nya spelsättet och började kliva upp i planen, så fick Sandö plötsligt mycket svårare att få sitt passningsspel att fungera.
Första målet gjordes av Sandö 07.02, då hade de redan haft många avslut på och utanför mål, men det kan varit det som tände oss för efter målet kom vi igång.
11.28 fick vi kvitterat av Emil.K framspelad av Glas.C. Tror killarna kände att det inte var något omöjligt längre och tyvärr slappnade av, för redan 31 sekunder senare 11.59 så hade Sandö tagit ledningen igen och 13.40 gjorde de sitt tredje mål, vilket skulle stå sig till periodvilan.

Vi hade med ett par spelare som inte spelat matcher på ett tag och de var riktigt trötta efter första perioden. Detta skulle visa sig vara bra för dem, då de verkligen fått upp flåset till andra perioden!
Trots underläge med 1-3 var jag rätt nöjd med killarnas insatts. Sandö är det mest spelskickliga lag vi mött på hittills och var något som, trots att vi kanske hört talas om det, inte vi var beredda på ändå.
Något som dock irriterade mig var att Sandö hade fått iväg 20 skott PÅ mål i första perioden och hade säkert lika många utanför, vilket är allt för mycket.
Så vi bestämde att vi skulle ligga på högt med våra backar och då även kunna hålla bollen längre i anfallspress, även om det betydde att de kanske skulle kunna komma förbi och få frilägen några enstaka gånger.

Andra perioden startade med ett högt tempo som bara ökade. Våra backar gjorde en helt strålande insats och gav inte Sandö någon tid på sig, det enda de fick var en hård smäll (schysst men hård) av våra backar så fort de fick en passning. Ett sådant fysiskt och aggressivt spel ger tyvärr mycket stryk på våra egna spelares kroppar också. Det var jäkligt härligt att se Sandö:s stora spelare förlora närkamp efter närkamp mot Johannes.E (helt outstanding denna matchen) som många gånger nästan försvann under dem.
Våra forwards slet också rejält men framförallt ställde de upp sig smart och mer eller mindre tvingade Sandö att slå långbollar istället för att få spela sitt snabba passningsspel som de hade under större delen av första perioden. Vi får inte heller glömma våra centrar som också gjorde ett mycket bra jobb med att täcka av ytorna.
Vi hade en hel del skott och farligheter i andra perioden men bollen ville bara inte in i målet, så det var ju snopet att under ett av våra anfall, lyckades Sandö kontra och fick till ett hårt avslut precis över vår målvakts axel och in i krysset, 09.27 in i perioden. Rättvist nog så fick reducerade vi bara 38 sekunder senare, dock med lite tur, till 2-4, efter ett skott av T.Svensson som J.Serholt på något sätt lyckades styra in (han har spelat hockey så kanske det inte var tur ändå :D).
Det var alla mål som gjordes i andra perioden och den slutade med 2-4 ledning till Sandö. Vi hade fler målchanser som borde resulterat i mål efter vår reducering, men bollen ville ju bara inte in något mer.
Efter 12.18 fick vi en man utvisad, men vårt boxplay gjorde som vanligt en strong insats och det blev inte vidare farligt.
Tråkigt nog fick vår back, Tobias "Glas" Carlsson en smäll och fick hoppa av en stund och även vår poängkung Tobias Svensson fick sig en smäll i slutet av andra och kunde inte spela något mer efter det.

Andra perioden kan väl sammanfattas som en av de bästa vi gjort i år tycker jag. Backarna spelade suveränt, forwards och centrar krympte ytor bra och även uppspelen fungerade ofta bra. Vi lyckades pressa ner Sandös skott till bara 10 PÅ mål denna perioden och de fick inte skjuta mycket alls, och när de sköt var det ofta långt utifrån som gick långt utanför och över mål. Det enda man inte kunde vara nöjd med var ju att vi inte fick in bollarna i mål! Att vi tappade Glas halvt och Svensson helt var ju inget vidare heller...

Det fanns inte mycket att säga till tredje perioden förutom att vi gick ner på två forwards-par med en extra inhoppare, istället för tre par.

Tredje perioden började inte alls bra. Vi gick ner i tempo och låg inte alls på hårt mot deras forwards, utan lät dem spela sitt snabba passningspel från första perioden. Det tog bara 42 sekunder sen hade de tagit ledningen med 2-5. Vi spelade bättre efter det, gick upp i tempo och mer aggressivitet. Sandö fick skjuta rätt mycket under tredje perioden, de hade också ett-två frilägen som vår målvakt Simon.B gjorde suveräna räddningar på.
Spelet gick fram och tillbaka med lägen åt båda håll och efter 09.08 så reducerade vi genom Emil.K framspelad av J.Serholt (som gjorde ett grymt jobb i sista perioden) till 3-5. Matchen fortgick med spel åt båda håll men man såg att våra spelare, framförallt backarna var sletna nu efter ett sitt allt slit.
13.51 gjorde Sandö mål igen, 3-6, det enda lilla misstaget vår storspelande målvakt gjorde på hela matchen, då skottet långt utifrån, letade sig in vid bortre stolproten.

Vi behövde ett mål desperat nu för att vara med i matchen, och lite skämtsamt sa jag åt David och Tim detta. De svarade "Bara backarna ger oss bollen så fixar vi det", och tror ni inte att bara 10 sekunder efter Sandös 3-6 mål så reducerade David.J på pass av Tim.K, jag borde bett dem om det oftare :) Dock tog det bara 19 sekunder och sen stod det 4-7 :( Vi drabbades av en utvisning på Markus.E 15.56. Det är inte vanligt med nu spelade vi inget vidare boxplay och 16.22 blev det 4-8 köksvägen. Killarna höll uppe modet och en kort stund efter vi tagit time-out så fick vi powerplay. Då var klockan 18.46 och matchen avgjord, men vi ville fixa till siffrorna. 19.16 hände det, Tim offrade sig och passade till J.Serholt som med ett distinkt skott putsade till siffrorna, 5-8.

Jag tycker våra backar ska ta med sig att det är duktiga nog för att spela ett spel med hög press på motståndarnas forwards, detta ger oss också mer tid i anfall och en större chans att behålla pressen i anfall.
Beröm till hela laget, där backarna och målvakten får extra plus. Guldstjärna av mig får Johannes Eriksson, Johannes Serholt och Simon